پناهندگی
از پناهندگی چه میدانید ؟ ایا پناهندگی امری قانون ست ؟ طرق مهاجرت به شیوه پناهندگی به چند نوع است ؟ ایا پناهندگی روشی پسندیده در عرصه بین المللی است ؟ متقاضی مهاجرت از طریق پناهندگی در چه صورت میتواند به اقامت کشور مورد نظر نائل اید ؟ کنوانسیون پناهندگی مبین چه دلایلی برای مصداق پناهجو شدن است ؟ ایا قوانینی مبنی بر مخالف پناهندگی وجود دارد ؟
در این مقاله بر آنیم که به تببین و بررسی مقوله پناهندگی بپردازیم . از این رو نگاهی اجمالی بر کنوانسیون پناهندگی داشته و ماهیت پناهندگی , طرق , موانع و خطرات آن را بررسی کنیم .
همانطور که از اسم و اصلاح واژه پناهندگی پیدا ست به این معنی ست که شخص متقاضی برای امر پناهندگی به دلایل شخصی و یا دلایلی همچون آزار و اذیت و تهدید و ….. از یک کشور به کشور دیگری پناه می برد و درخواست کمک از آن کشور را میکند .
یک پناهجو شخصی ست که راه ورود به کشور های مختلف را می یابد و برای حفاظت و حمایت بیشتر به کشور های مختلف وارد میشود ولی درخواست حمایت از طرف دولت برای وی تایید نشده است .
پناهنده شدن امری است که نیاز به دانش و آگاهی بسیاری در مورد (نحوه معرفی، کیس پناهندگی، طریقه جوابگویی، مدارک مورد نیاز برای ارائه و بسیاری موارد دیگر) دارد و وارد شدن به این پروسه بدون داشتن اطلاعات لازم می تواند شرایط زندگی را برای افراد بسیار دشوار و غیر قابل تحمل سازد .
طرق پناهندگی :
طبق کنوانسیون سازمان ملل متحد و عهد نامه 1959 ژنو و قطعنامه 428 اجلاس عمومی سازمان ملل متحد , بر طبق وظایف پناهندگی و قوانین کشور های اتحادیه اروپا شخصی که به عنوان یک پناهنده شناخته شده به دلایلی مجبور به این کار شده است که این دلایل شامل :
_ نژادپرستی
_ ملیت
_ عقاید سیاسی یا مذهبی
_ جنسیت
_ گرایش جنسی
_ وابستگی به یک گروه خاص اجتماعی
_ نژادپرستی و ملیت همانطور که از خود واژه مشخص و معین است بر این مبنا ست که اگر کشوری با ملیت یا نژاد شخصی مشکل داشته باشد و شرایط سختی را برای وی فراهم کرده باشد شخص میتواند درخواست پناهندگی به کشور دیگری را بدهد.
_ مذهب یا باورهای سیاسی از دیگر دلایلی است که شخص میتواند درخواست پناهندگی به کشور دیگر را بدهد . میتوان گفت که این امر برای افرادی است که دولت یا حکومت کشور خود به دنبال او باشد و بودنشان در آن کشور برای شخص خطرآفرین باشد .
پس اگر فرد متقاضی برای امر پناهندگی دارای باور سیاسی مختلف با جامعه خود باشد و یا شاعری که شعر های سیاسی در وصف حکومت یا دولت داشته ولی حکومت مذکور با شخص کاری نداشته باشد هیچ مدرکی برای گرفتن پناهندگی از این طریق را ندارد . اما دلایل مذهبی کمی جای فکر دارد . برای مثال اگر شخص ,مذهبی داشته باشد که به خاطر داشتن آن مذهب جان شخص در خطر باشد . میتوان از این دلیل برای پناهندگی به کشور های دیگر استفاده کرد .
_ از دیگر دلایل اقدام برای امر پناهندگی میتوان دلایل جنسی و یا گرایش خاص جنسی را نام برد . برای مثال شخص دو جنسه باشد و یا به طور کلی مشکل جنسیتی داشته باشد .
البته در همه موارد فوق این نکته لازم به ذکر است که تمامی این روش ها برای امر پناهندگی صرفا از راه گفتن انجام نمیگیرد بلکه باید اثبات شود . یعنی شخص متقاضی باید مدارکی را جهت اثبات دلیلی که برای پناهندگی به کشور دیگر را بیان کرده , ارائه دهد که نشان دهنده این امر باشد که شخص واقعیت و حقیقت را بیان کرده است . برای مثال : اگر شخصی بخواهد اظهار کند که مشکل جنسیتی دارد باید برای این دلیل مدرکی ارائه دهد که اثبات کند که شخص دوجنسییتی است و در کشور خود مورد آزار و اذیت قرار میگیرد و میتواند از این روش به کشور های دیگر پناهنده شود .
از دیگر نکته های اساسی در امر پناهندگی علاوه بر علت ها و دلایلی که بیان شده مانند : تبعیض نژادی , مذهبی , اجتماعی , سیاسی و ….. باید این امر را رعایت کرد که در متن تقاضا نامه و گفته های شخص متقاضی نباید تناقض و تضاد وجود داشته باشد و همچنین اسناد و مدارکی که ارائه میشود به هر میزان که روشن و دلایل قانع کننده داشته باشد به همان میزان در امر پناهندگی موفق خواهد بود .
البته راه های بیان شده برای امر پناهندگی دلایلی است که حتی میتوان گفت ریسک بالایی برای پناهندگی دارد و یا شاید نتوان از ان دلایل برای امر پناهندگی استفاده کرد .
لازم به ذکر است که پناهندگی در کشور ما یک امر غیر قانونی به شمار می اید , اما استثناعاتی نیز بر این امر وارد است که مصادیق آن در قوانین ضد پناهندگی احصا شده است .
کشور های پناهنده پذیر بر خلاف تعهدشان به عنوان حامی حقوق بشر و در مورد پذیرش پناهندگان , مخالف جذب پناهنده میباشد و به همین دلیل شرایط بسیار دشواری را برای پناهندگان ایجاد مینمایند و حتی تعدادی از کشور ها مانند آلمان قوانین ضد پناهندگی و مهاجرت را نیز تصویب کرده اند .
محور های اصلی این قوانین ( قوانین ضد پناهندگی ) و جهت گیری های آن , تعرض به حق پناهندگی , ایجاد محدودیت هایی در امر تقاضای پناهندگی , ندادن اجازه کار , محدود کردن حمایت های ملی و انتقال پناهندگان در کمپ های گروهی که شرایط زندگی بسیار سختی را دارند , میباشد .
یکی دیگر از برنامه های ضد پناهندگی توسط تعدادی از کشورها٬ مجرم شناختن شخص پناهجو به دلیل ورود غیر قانونی او ( که تنها راه پناهنده شدن می باشد) با استفاده از مدارک مسافرتی غیر قانونی و یا ورود به کشور بدون هیچ نوع مدرک معتبر مسافرتی می باشد. این امر در نظر گرفته نمی شود که شخص پناهجو برای فرار ناگهانی از کشورش به دلیل ترسش از تحت ظلم واقع شدن٬ تنها می توانسته به صورت غیر قانونی و با کمک قاچاقچیان و دلالان اقدام به فرارنماید و مجبوراً برای نجات خود می بایست به صورت غیر قانونی خود را به کشوری امن از نظر حقوق بشر برساند. در چنین شرایطی پناهجو به دلیل متهم بودن بازداشت زندانی می شود. در وضعیت حال، کشورها سعی بر آن دارند که شخص پناهجو را به نوعی از ابتدا مجرم نشان دهند و یا شرایطی را ایجاد نمایند تا شخص پناهجو مجبور به ارتکاب جرم گردد . به طور مثال در بعضی از کشورها به پناهجویان اجازه کار داده نمی شود و فرد به دلیل نداشتن هیچ گونه حمایت برای رفع مایحتاج خود مجبور به کار می شود و از آنجایی که کار وی غیر قانونی محسوب می شود٬ در صورت دستگیری توسط دولت، مجرم شناخته شده و در معرض برگردانده شدن قرار خواهد گرفت.
پس به طور کلی میتوان گفت که مبحث پناهندگی ، بحثی است که اصلا مورد تائید نمی باشد . چون اشخاصی که اقدام می نمایند ، در امنیت مالی و جانی قرار ندارند . بحث در این است که افراد می توانند ، از طریق قانونی و کاملا صحیح ، جهت مهاجرت اقدام نمایند ، در واقع اشخاص می توانند از طرق مختلف از قبیل تحصیلی ، کاری ، سرمایه گزاری و …. می توانند ، کاملا قانونی و طبق یک پروسه خاص و روتین وارد کشور مورد نظر شود . پس ما پیشنهاد می کنیم که به تحت هیچ عنوان ، از طریق پناهندگی اقدام ننمائید
شما می توانید با تماس با موسسه مشاوره ای MIE (همکار موسسه حقوقی ملک پور) و مشاوره با مشاوران و وکلا مجرب این موسسه ، راه های قانونی ورود به کشور های مختلف را جویا شوید و یکی از بهترین راه هایی که می تواند ، باعث مهاجرت شود را اقدام نمائید . قصد ما در این مقاله ، آشنایی شما عزیزان با مقوله پناهندگی ست که اکیدا توصیه می نماییم ، دوستانی که می خواهند قصد مهاجرت به کشور های مختلف را داشته باشند از طریق پناهندگی اقدام به مهاجرت ننمایند و راه های کاملا قانونی را انتخاب کرده کنند و با خطرات امر پناهندگی رو به رو نشوند . امید است که توانسته باشیم اطلاعاتی هر چند مختصر را به شما عزیزان منتقل کرده باشیم.
موسسه مشاوره ای MIE (همکار موسسه حقوقی ملک پور) هیچ گونه خدماتی در باب پناهندگی ندارد
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!